Welkom

Welkom op de blog van Indira. Hier vertel ik regelmatig wat mij bezighoudt in de danswereld. Ik heb mijn eigen dansschool ID Dance, geef regelmatig workshops, doceer dans aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en coördineer de Dansplus-klas bij de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen. Daarnaast ben ik al jaren gelukkig getrouwd en moeder van drie bloedjes van kinderen.

vrijdag 10 februari 2012

Gewoon gelukkig… is niet gewoon



Ben je gelukkig? Vraag je jezelf dat wel eens af? Ik soms, maar ik vraag me regelmatiger af of andere mensen gelukkig zijn. Mijn familie, mijn gezin, mijn leerlingen, mensen op straat.

Wat is geluk? Tja waarschijnlijk voor iedereen iets anders. Voor mijn vader kon een lekker pilsje, een boterham met gebakken ei en kijken naar PSV volgens mij een heel gelukkig moment zijn. Mijn zoon Kai is geloof ik al gelukkig als hij achter de PC zit.  Maar wat is geluk? Een gevoel in je buik, een warmtegolf in je lijf of een sprongetje in je hart?



De grote vraag
Een paar weken geleden waren wij met ons gezin in het warme Florida, (over geluk gesproken). Je moet daar wel heel erg je best doen om geen geluk te voelen; met zijn vijven, gezond, mooi weer en een prachtlocatie. Kortom natuurlijk voelden wij ons gelukkig. Toch was het ook daar dat de grote vraag ons bezighield. Roel en ik concludeerden daar maar weer eens hoe gelukkig wij waren, maar het ook hadden en hoe speciaal dat is. Dat was natuurlijk omdat het mooi weer was en wij alle tijd hadden om ons bezig te houden met deze mooie vraag van het leven.

Op zoek naar…
Maar het was vooral ook omdat juist daar tussen alle sprookjes met een happy end wij hoorden dat onze lieve vrienden gingen scheiden. Mijn vriendin is niet gelukkig, kan ook op deze manier niet meer gelukkig zijn en heeft de (dappere) beslissing genomen om alleen verder te gaan. Dit resulteert in een hele ongelukkige man die zijn grote liefde ziet vertrekken en er helemaal niets van begrijpt. Zij gaat op zoek naar haar geluk. Ze weet nog even niet wat dat is, maar ze weet dat de manier van haar leven nu, op dit moment het niet is.

Vandaar mijn vraag; wat is nu geluk?

Schoonheid
Tussen alle sprookjes door vindt Belle haar beest die meteen in een prins verandert. Assepoesters voetje wordt gevuld en daarmee ook haar hart. Ariël ruilt haar mooie glanzende staart in voor de ware liefde en verlaat zelfs haar warme gezin! Is liefde dan geluk? Of bestaat deze gelukkige liefde alleen in sprookjes? Uit ervaring weet ik van niet. Want ook al is Roel (volgens mijn vriendinnen) een sprookjesprins, hij is van vlees en bloed, heel echt en voor mij de ware. Nemo daarentegen vindt zijn geluk in zelfstandigheid, Rapunzel in onafhankelijkheid en Quasimodo uiteindelijk in het vinden van de schoonheid in zichzelf. Een ieders geluk is dus iets anders, en dat maakt het ook zo verdomd moeilijk.

Mee laten delen
Want datgene waar ik gelukkig van word, kan maar heel goed iemand anders heel ongelukkig maken. Ook ik kan helaas mijn manier van geluk niet opdringen aan anderen terwijl ik soms geloof dat het dan zo fijn zou zijn. Geluk kun je ook niet altijd delen, je kunt mensen mee laten delen maar door je geluk te wíllen delen, confronteer je juist mensen ook weer met iets wat ze misschien missen of juist anders willen.

Mijn manier is niet die van haar
Tjee, zo lijkt geluk heel ingewikkeld. Soms voel ik me wel eens schuldig voor mijn geluk. Ik heb er best veel van en wil heel graag delen. Mijn zus verdient zoveel geluk! Eigenlijk veel meer dan ik maar ja, ik kan haar mijn geluk niet geven. Mijn andere zus zou mijn manier van geluk niet eens willen, misschien voor nu even de broekmaat die erbij zit, maar mijn manier van geluk, is niet dat van haar. En ook zij heeft zoveel recht op geluk!

Verwend meisje
Zou iedereen zijn eigen geluk moeten zoeken? Een statement waarvan mijn schonezus heilig overtuigt is. Maar waar zoek je je geluk? En hoe begin je daaraan? Ik zou het niet weten want mijn geluk is er al zolang dat ik niet meer weet waar hij/zij/het vandaan kwam. Mijn moeder zegt wel eens lachend dat mijn geluk begon toen ik als 2 jarig meisje verwend werd door de nonnen in het klooster (waar ik overigens echt woonde met mijn ouders). Ik heb de nodige engeltjes wel meegekregen denk ik.

Meegenieten
Mijn geluk zit in heel veel dingen, klein en groot. Natuurlijk de geijkte dingen; mijn gezin, vrienden, familie. Maar ook een mooi armbandje, een blauwe lucht met rode strepen, een scen natuurlijk mijn dansschool, een schoon bed, de auto die met de neus naar voren op de oprit staat voor vertrek, mijn dochter die 3e werd bij haar turnwedstrijd, een etentje met mijn ex-baas en zijn lieve vrouw, frambozenijs, een lachende vriendin, vers fruit, kinderen die zingen, een warm bad. Tjonge misschien moet ik de lijst afmaken; en een soort rent-a-luck-site starten. Dan kan iedereen een beetje meegenieten van mijn geluk.

Dat zou nu voor mij het ultieme geluk zijn, denk ik!

2 opmerkingen:

  1. Wauw mooi geschreven indir!! en ik denk nu ik dit zo lees en ik voor een half jaar in curaçao zit, ik er ook maar van moet genieten!!! maar eerlijk is eerlijk, ik kijk er alweer naar uit om bij jullie en de lieve dansmeiden te zijn!!!

    Liefst vanuit curaçao!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Indira,

    Interessant stukje wat je daar geschreven hebt.

    Lees net ook:
    Geluk wordt meer bepaald door je geestestoestand
    dan door gebeurtenissen van buitenaf.
    Dalai Lama


    doei
    Bas

    BeantwoordenVerwijderen