Welkom

Welkom op de blog van Indira. Hier vertel ik regelmatig wat mij bezighoudt in de danswereld. Ik heb mijn eigen dansschool ID Dance, geef regelmatig workshops, doceer dans aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, co├Ârdineer de Dansplus-klas bij de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen en ben examinator dans bij het ROC Leijgraaf. Daarnaast ben ik al jaren gelukkig getrouwd en moeder van drie bloedjes van kinderen.

zaterdag 30 juli 2011

Breakdance wedstrijden bij ID Dance 1 juli 2011

Door: Jorg Rijkschroeff

Op vrijdag 1 juli vond IDE bij ID Dance plaats. Dit zorgt iedere keer weer voor een hoop inspiratie, motivatie, een goede sfeer en niet het onbelangrijkste: heel veel plezier. Voor de lezers die niet weten wat IDE is, hier volgt een korte uitleg…

Wat is IDE?
IDE is een breakdance wedstrijd die we nu voor de vierde keer met ID Dance organiseren.  IDE staat voor ID Dance Event.  Met een knipoog naar een van de grootste breakdance evenementen van de wereld IBE: International Breakdance Event.

IDE bestaat uit vier verschillende wedstrijden: Seven 2 Smoke, waarbij acht B-boys tegen elkaar strijden om als eerste zeven punten binnen te halen. Super 2 on 2’s waarbij duo’s in een knock-out systeem tegen elkaar battlen.  De Octagon, hier battlen  B-boys tegen elkaar in een kleine cirkel omringd door pionnen en een afzetlint, hier mogen het lint en pionnen niet geraakt worden. Aan het einde vindt er een vriendschappelijke All vs All plaats. Alle deelnemers tegen de Organisatie, leraren en juryleden. Dit zorgt altijd weer voor een spetterend en energievol einde.

Voorbereidingen
Dit is alweer de vierde keer dat we een IDE houden en iedere keer willen Wo en Ik het een stukje groter en beter maken. Dit keer hebben wij er een DJ bij betrokken en een DJ booth gebouwd. Daarnaast hebben we een speciale vloer gelegd in de grote zaal zodat het event meer de zaal in getrokken wordt.

De opbouw van de zaal verliep soepel. Met z’n vieren, Nash, Dj Joenis, Wo en ik,  waren na een half uurtje klaar en konden daarna genieten van een spectaculaire capoeira voorstelling door onze Braziliaanse gasten in de andere zaal.


De Battlevloer

Verloop
Rond 19.00 uur was het al aardig druk in zaal 2. De rijtjes namen op de inschrijflijsten werden steeds groter. Ook hebben we een andere breakdance klas uitgenodigd uit Wijchen: Vivelli. Een aantal leerlingen en hun leraren Daryl en Mercy waren ook aanwezig. In totaal waren er circa 40 deelnemers die ieder ook eigen publiek hadden meegenomen; vriendjes, vriendinnetjes, papa’s, mama’s, opa’s, oma’s noem maar op.

We startte met de introductie van de Jury. Om de beurt laten de juryleden zien waarom ze op de juryplaatsen mogen zitten. Met de harde breaks van DJ Joenis laten ze hun skills zien op de vloer. De seven 2 smoke was erg leuk om te zien. Leerlingen die hard hun best doen om een IDE lijstje mee naar huis te nemen. Je ziet dat een aantal leerlingen ook stiekem erg zenuwachtig zijn voor de battles.  Langs de kant zag ik de Brazilianen van de capoeira die aan het kijken waren naar de wedstrijd. Zij waren ook erg onder de indruk van wat er te zien was.


Na de seven 2smoke was het tijd om ons “dreamteam” te introduceren bij het publiek: Kid Sickness. Kid Sickness is afgeleid van onze Nijmeegse crew Motion Sickness.  Kid Sickness is de week ervoor eerste geworden op de finale van Jamming on Beat in Den Haag! Dit betekent dat ze Nederlands kampioen breakdance crew onder de 18 jaar zijn geworden en dit  mede dankzij ID Dance! Kid Sickness laat met trost de grote beker zien die ze gewonnen hebben en daarnaast laten ze een kleine demo zien. We are very proud of you guys!Kid Sickness: Shaho, Thien, Yunis, Najim & Kartal

Na de demo volgen de 2on2’s en de octagon. De octagon had een verrassend resultaat. In de halve finale laat Thien een hele mooie, cleane en harde set zien zonder het lint aan te raken. Wanneer hij klaar is en heel simpel uit de cirkel wilt springen neemt hij het afzet lint met zijn voet mee. Hierdoor ligt Thien er uit. De finale gaat hierdoor tussen de ervaren Shaho en de beginnende danser Atakan. Shaho springt de circel in, begint te toprocken en zonder dat hij het direct door heeft tikt hij met het puntje van zijn voet tegen een van de pionnen. Automatisch wint de nu nog kleine Atakan de eerste prijs voor de Octagon. 

De laatste prijs die we nog weggeven is de prijs voor de beste bboy/bgirl van de dag. Deze ging naar Mark die iedere battle flink doorzettingsvermogen heeft getoond. Hij begon hard te juichen toen hij het nieuws hoorde en werd de lucht in getild.

Resultaten en eindoordeel
Bboy van de dag:  Mark
Seven2 smoke:      Jill & Najim
Octagon:               Atakan
Super 2 on 2’s:      Yunis & Jean

Uiteindelijk is het een succesvolle dag geweest waarbij erg veel kinderen gestimuleerd zijn om nog meer te gaan dansen. Dit zorgt ervoor dat het breakdance niveau van ID-Dance nog hoger gaat worden de komende tijd. Daarnaast heeft IDE gezorgd voor een goede vibe en veel gezelligheid. Het groepsgevoel bij alle klassen wordt daardoor nog groter geworden. En dat vinden we belangrijk: kinderen die met plezier naar de danslessen van ID-dance gaan.

Er is nog een trailer in de maak van IDE4. Deze is snel te zien op www.id-dance.nl.De organisatie en een aantal deelnemers van IDE

Toekomstvisie
Zoals ik al eerder schreef willen Wo en ik IDE steeds een stukje groter en beter maken. Wat hebben we in gedachten: Een sponsor die de prijzen voor de winnaars wat kan “oppimpen”, de catering verbeteren (Een loempiakraam voor ID-dance =P?) en verkoop van kleding bv. shirts erbij betrekken. Of dit gaat lukken? Dat lees je de volgende keer…

Keep on dancing!
Jorg

2 opmerkingen: